Słodycze i słodkie potrawy to coś, bez czego wiele osób nie wyobraża sobie życia. Tymczasem biały cukier stanowi duże zagrożenie dla zdrowia każdego człowieka, powoduje otyłość, cukrzycę. Są jednak sposoby, by cieszyć się smakiem ciast i innych wypieków, a przy tym nie obawiać o nadprogramowe kilogramy i słabe samopoczucie. Najlepszą z nich jest zastąpienie cukru naturalnymi zamiennikami. Jedną z popularniejszych alternatyw stanowi erytrytol.

Co to erytrytol zamiennik cukru i czym się charakteryzuje?

Erytrytol w sposób naturalny występuje w niektórych owocach (melonach czy gruszkach), a także w grzybach i owocach morza. Na szeroką skalę pozyskuje się go najczęściej w procesie fermentacji glukozy przy zastosowaniu drożdży różnego rodzaju. Ten naturalny słodzik ma zerowy indeks glikemiczny. Co to oznacza? Nie ma wpływu na wzrost poziomu glukozy we krwi i z powodzeniem mogą używać go diabetycy. Erytrytol jest bezkaloryczny, a więc idealny dla osób chcących zrzucić nadprogramowe kilogramy. Mimo pysznego smaku słodkie przekąski zrobione na bazie tego naturalnego słodzika nie zagrożą diecie. Należy jednak pamiętać, że słodycz erytrytolu wynosi około 70% zwykłego cukru. Osoby lubiące bardzo słodki smak muszą więc liczyć się z koniecznością użycia większej ilości słodzika.

Korzyści płynące ze stosowania erytrytolu

Brak kalorii i zerowy indeks glikemiczny to nie jedyne zalety erytrytolu. Ten naturalny słodzik działa pozytywnie na uzębienie. Nie tylko nie powoduje, ale wręcz przeciwdziała powstawaniu próchnicy poprzez hamowanie aktywności bakterii próchnicowych. Jest bardzo zdrowy, ponieważ wydalamy go z moczem. W przeciwieństwie do innych alternatyw cukru nie powoduje wzdęć oraz biegunek.

Erytrytol – zastosowanie

Erytrytol może całkowicie zastąpić biały cukier w kuchni. Z powodzeniem można stosować go podczas pieczenia ciast i ciasteczek. Dobrze sprawdzi się również jako słodzik do kawy czy herbaty. Coraz częściej w sklepach można dostać gotowe produkty słodzone erytrytolem. Są to między innymi lody, dżemy, galaretki, gumy do żucia, ciasteczka, a nawet wody smakowe. W przemyśle stosowany jest również jako zagęstnik i wzmacniacz aromatu.

Warto zastanowić się nad włączeniem erytrytolu do swojej diety. Dzięki niemu można cieszyć się niesamowitym, słodkim smakiem zachowując zdrowie i dobre samopoczucie.